DOÇENTLİK İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Doçentlik İtiraz dilekçesi örneği Doçentlik Başvurusunun Reddi Kararına İtiraz

 

Doçentlik itiraz dilekçesi örneğinden yararlanarak doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz edebilirsiniz. Söz konusu itiraz doçentlik değerlendirmesi neticesinde etik ihlalde bulunduğuna, asgari başvuru şartlarını sağlayamadığına karar verilen veya doçentlik değerlendirme sonucu başarısız olarak açıklanan adayların başvurabileceği bir yoldur. Bu hukuki yola başvurmak isteyen doçent adayları için doçentlik itiraz dilekçesi örneği bu makalemiz ile paylaşılacaktır.

Doçentlik başvurusu sonrasında adayın dosyasını değerlendirmek üzere atanan doçentlik değerlendirme jürileri, adayın başvuru dosyasını ilk olarak bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırılık bulunup bulunmadığı ve asgari başvuru şartlarının sağlanıp sağlanmadığı yönünden değerlendirmektedir. Jüri üyesinin/üyelerinin adayın etik ihlalde bulunduğu yönünde iddiada bulunması halinde dosya etiğe sevk edilmekte ve bu iddialar ilgili ÜAK Etik Komisyonu tarafından incelenmekte ve ilgili ÜAK Etik Komisyonu, ileri sürülen iddiayı kabul eder ve adayın etik ihlalde bulunduğuna karar verirse adayın başvurusu iptal edilmektedir.

Benzer şekilde jüri üyesinin/üyelerinin adayın asgari başvuru şartlarını sağlamadığı yönünde rapor hazırlaması halinde bu rapor/raporlar Doçentlik Komisyonu tarafından incelenmekte ve ileri sürülen asgari koşul iddiası bu şekilde karara bağlanmaktadır. Doçentlik Komisyonu, ileri sürülen iddiayı kabul eder ve adayın asgari başvuru şartlarını sağlayamadığına karar verirse adayın başvurusu iptal edilmektedir. Dosyasında etik ya da asgari açıdan bir iddia bulunmayan adayın 5 asıl jüri üyesinden en az 3’ünün Başarılı rapor düzenlememesi halinde ise adayın doçentlik değerlendirme sonucu Başarısız olarak açılmakta ve bu sebeple başvurusu reddedilmektedir.

Bu durumların her birine ilişkin tesis edilen işlem akabinde doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yoluna başvurulabilecek ve paylaşacağımız doçentlik itiraz dilekçesi örneği kullanılabilecektir.

1.  DOÇENTLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILMAKTADIR?

Doçentlik başvuruları, yılda iki kez Üniversitelerarası Kurula elektronik ortamda belgeler ve bütün akademik çalışmalar yüklenmek suretiyle yapılmaktadır. Başvurular Doçentlik Bilgi Sistemi isimli sistem üzerinden, akademik çalışmalara ilişkin gerekli bilgi ve belgelerin yüklenmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Başvurularda sunulması gerekli bilgi ve belgelere ilişkin Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından yayınlanan kılavuzlar, Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları ile diğer duyurulardan bilgi alınabilmektedir.

2.  DOÇENTLİK JÜRİSİ NASIL DEĞERLENDİRME YAPAR?

Doçentlik başvurusu yapan adayların dosyasını incelemek üzere atanan jüri üyeleri; öncelikle adayın eserlerinde bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırılık bulunup bulunmadığını incelemekte, etik ihlal bulunmuyor ise adayın asgari başvuru şartlarını sağlayıp sağlamadığına bakmakta, asgari koşullar bakımından da tespit edilen bir problem yoksa eser inceleme aşamasına geçmekte ve adayın eserlerinin bilim alanına katkısını inceleyerek başarılı/başarısız şeklinde görüş bildirmektedir. Bu usul Doçentlik Yönetmeliği m.6 hükmü ile belirlenmiş durumdadır. Jüri üyelerince ileri sürülen iddia ve eleştirilerin hatalı ve subjektif olması halinde doçentlik itiraz dilekçesi örneğinde bahsedilen şekilde bu hususlar dile getirilerek işleme karşı itiraz edilebilecektir.

ETİK İhlal Doçentlik İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

    ETİK İHLAL DOÇENTLİK İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

3.  DOÇENTLİK JÜRİSİ TARAFINDAN İLERİ SÜRÜLEBİLECEK İDDİALAR

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere doçentlik değerlendirmesi üç aşamadan oluşmakta olup jüri üyesinin bu üç aşamanın her birine ilişkin iddiası gündeme gelebilmektedir. Her üç aşama bakımından da doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yolu kullanılabilmekte olup yine her üç duruma ilişkin doçentlik itiraz dilekçesi örneği aşağıda paylaşılacaktır.

İlk aşamada adayın eserlerinde bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırılık bulunup bulunmadığı inceleme konusu yapıldığından jüri üyesinin adayın dosyasında etik ihlal tespiti yapıp bu yönde bir iddiada bulunması mümkündür. Doçentlik dosyasını incelemek üzere atanan jüri üyeleri, başvuru dosyasında yer alan herhangi bir eserde ya da eserlerde bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırılık tespit ederse, bu durumu gerekçeli bir raporla Üniversitelerarası Kurula bildirmektedir.

Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırılı eylemler Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi m.4 hükmünde sayılmış olup buradaki etik ihlal eylemlerinden bir ya da birden fazlasının tespiti halinde aday hakkında Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırılık Tespitine İlişkin Rapor düzenlenebilmektedir. Aday hakkında bu yönde bir rapor düzenlenmiş olması halinde dosya ilgili bilimsel araştırma ve yayın etiği komisyonuna gönderilmekte ve bir karar verilinceye kadar doçentlik başvurusuyla ilgili herhangi bir işlem yapılmamaktadır.

Jüri üyesi/üyeleri tarafından bu yönde ileri sürülen iddialar ilgili ÜAK Etik Komisyonu tarafından karara bağlanmakta ve aleyhe bir karar çıkması halinde doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yolunu kullanılabilmektedir. Etikten kalan adaylar için doçentlik itiraz dilekçesi örneği makalemizin devamında yer almaktadır.

Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırılık tespiti bulunmayan aday hakkında ikinci aşama olan asgari koşul değerlendirmesine geçilmekte olup jüri üyesinin bu aşamada da adayın asgari başvuru şartlarını sağlayamadığı yönünde iddiada bulunması mümkündür. Gerekli asgari koşulları sağlayarak başvurusunu tamamlamış olan adayın dosyasında yer alan çalışmalar, jüri üyeleri tarafından birçok farklı gerekçe ile hesaplama dışı tutulabilmektedir.

Çalışmaların bu şekilde hesaplama dışı tutulması neticesinde Doçentlik Başvuru Şartları’nda belirlenen bir ya da birden fazla koşul sağlanamıyor ise jüri üyesi; adayın asgari başvuru şartlarını sağlayamadığına ilişkin raporunu hazırlamakta, raporda yalnızca bu durumun gerekçesini detaylandırmakta ve eser inceleme aşamasına geçmemektedir. Jüri üyesi/üyeleri tarafından bu yönde ileri sürülen iddialar Doçentlik Komisyonu tarafından karara bağlanmakta ve aleyhe bir karar çıkması halinde doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yolunu kullanılabilmektedir. Asgariden kalan adaylar için doçentlik itiraz dilekçesi örneği makalemizin devamında yer almaktadır.

Dosyasında etiğe aykırılık tespit edilmeyen ve asgari başvuru şartlarını sağlamadığı yönünde de bir iddiada bulunulmayan aday hakkında eser inceleme raporu düzenlenmesi gerekmektedir. Doçentlik Yönetmeliği’nde de belirtilmiş olduğu üzere doçentlik değerlendirme jürisi, hakkında bilimsel araştırma ve yayın etiği ihlali bulmadığı ve asgari başvuru şartlarını sağladığını tespit ettiği adayın akademik çalışmalarının niteliği ve bilim/sanat alanına katkısını esas almak suretiyle “başarılı” veya “başarısız” bulduğunu belirten ayrıntılı ve gerekçeli bir değerlendirme raporu hazırlamaktadır.

Beş asıl jüri üyesi bulunan adaylarda en az üç asıl üyenin, üç asıl jüri üyesi bulunan adaylarda ise en az iki asıl üyenin adayı başarılı bulması halinde aday başarılı sayılmakta doçentlik ünvanını almaktadır. Eser inceleme sonucu başarısız olarak açıklanan adaylar doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yolunu kullanılabilmektedir. Sonucu başarısız açıklanan adaylar için doçentlik itiraz dilekçesi örneği makalemizin devamında yer almaktadır.

4.  HANGİ DURUMLARDA DOÇENTLİK BAŞVURUSU İPTAL EDİLİR?

Doçentlik İtiraz Dilekçesi Örneği

Doçentlik İtiraz Dilekçesi Örneği

Doçentlik başvurusunun iptali neticesinde doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yolu ve doçentlik itiraz dilekçesi örneği kullanılabilecek durumlar aşağıda yer almaktadır.

  • ETİK İHLAL SEBEBİYLE BAŞVURUNUN İPTALİ

Doçentlik jürisinin bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırılık iddiasına ilişkin değerlendirme raporları, ilgili Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonu tarafından incelenmekte ve adayın etik ihlalde bulunup bulunmadığına karar verilmektedir. Jüri iddiası doğrultusunda etik ihlalde bulunduğuna karar verilen adayın doçentlik başvurusu iptal edilmektedir. Bu durumda doçent adayı tarafından doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yolu ve doçentlik itiraz dilekçesi örneği kullanılabilecektir.

Bu konuda açılan ve lehe sonuçlanan davaların özeti için Etik İnceleme sayfamıza göz atabilirsiniz.

  • ASGARİ ŞARTLARIN SAĞLANAMAMASI NEDENİYLE BAŞVURUNUN İPTALİ

Doçentlik jürisinin adayın asgari başvuru şartlarını sağlamadığı yönündeki değerlendirme raporları ise Doçentlik Komisyonu tarafından incelenmekte ve asgari başvuru şartlarını sağlamadığı tespit edilen adayın doçentlik başvurusu Doçentlik Komisyonu tarafından iptal edilmektedir. Bu durumda doçent adayı tarafından doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yolu ve doçentlik itiraz dilekçesi örneği kullanılabilecektir.

Bu konuda açılan ve lehe sonuçlanan davaların özeti için Asgari Koşullar sayfamıza göz atabilirsiniz.

  • BAŞARISIZLIK SONUCU NEDENİYLE BAŞVURUNUN İPTALİ

Doçentlik değerlendirme jürisi, hakkında bilimsel araştırma ve yayın etiği ihlali bulmadığı ve asgari başvuru şartlarını sağladığını tespit ettiği adayın akademik çalışmalarının niteliği ve bilim/sanat alanına katkısını esas almak suretiyle “başarılı” veya “başarısız” bulduğunu belirten ayrıntılı ve gerekçeli bir değerlendirme raporu hazırlamaktadır. Beş üyeden oluşan jürilerde en az üç üyenin, üç üyeden oluşan jürilerde ise en az iki üyenin adayı başarılı bulması halinde aday başarılı sayılmakta olup başarısız bulunan adayların doçentlik başvurusu iptal edilmektedir. Bu durumda doçent adayı tarafından doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yolu ve doçentlik itiraz dilekçesi örneği kullanılabilecektir.

Bu konuda açılan ve lehe sonuçlanan davaların özeti için Eser İnceleme sayfamıza göz atabilirsiniz.

5.  DOÇENTLİK BAŞVURUSUNUN REDDİ KARARINA İTİRAZ VE USULÜ

Yukarıda belirtmiş olduğumuz durumlardan herhangi biri sebebiyle doçentlik başvurusu iptal edilen adayların bu işleme karşı idari yargıda iptal davası açma hakkının yanı sıra doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz hakkı da bulunmaktadır. Eğer ki doçent adayı, doçentlik başvurusunun reddi kararının hukuka aykırı ve hatalı olduğunu düşünmekte ise aşağıda paylaşacağımız doçentlik itiraz dilekçesi örneğinde belirtildiği şekilde bu gerekçeleri açıklamak suretiyle itirazda bulunabilecektir.

5.1. DOÇENTLİK BAŞVURUNUN REDDİ KARARINA İTİRAZ MERCİİ VE İTİRAZ SÜRESİ

İdari Yargılama Usul Kanunu’nun “Üst makamlara başvurma” başlıklı 11. maddesi doğrultusunda idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde istenebilmektedir. Yani; doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz, 60 gün içerisinde, işlemi tesis eden makama karşı yapılmalıdır. Süreler, tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlamaktadır.

5.2. İTİRAZ SÜRESİ NASIL HESAPLANMALIDIR?

Burada hem 60 günün hesabı bakımından hem de doçentlik başvurusunun reddi kararına itirazın hangi makama hitaben yapılacağı bakımından yine başvurunun iptaline ilişkin 3 durum için ayrı açıklama yapmak gerekmektedir. Paylaştığımız doçentlik itiraz dilekçesi örneğinden de itiraz makamının neresi olduğu görülebilmektedir.

5.2.1. ETİK İHLAL NEDENİYLE DOÇENTLİK BAŞVURUSUNUN REDDİ KARARINA İTİRAZ MERCİİ VE İTİRAZ SÜRESİ

Etik ihlal sebebiyle doçentlik başvurusunun iptali halinde doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz, kararı veren ilgili Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonu’na hitaben yazılmalı ve işlemin geri alınarak adayın etik ihlalde bulunmadığı yönünde karar verilmesi etik komisyondan istenmelidir.

Etik ihlal kararları Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından adaylara fiziki tebligat ile bildirilmekte olup doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz süresinin hesabında Doçentlik Bilgi Sistemi üzerinden başvurunun iptal edildiğine ilişkin bildirimin yapıldığı tarihin değil etik ihlal kararına ilişkin fiziki tebligatın geldiği tarihin dikkate alınması gerekmektedir. Adayların, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından fiziki tebligatın yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren 60 gün içerisinde doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu makalemiz içerisinde yer alan doçentlik itiraz dilekçesi örneğinden faydalanılarak süresi içerisinde itiraz yoluna başvurulabilir.

5.2.2. ASGARİ BAŞVURU ŞARTLARININ SAĞLANAMAMASI NEDENİYLE DOÇENTLİK BAŞVURUSUNUN REDDİ KARARINA İTİRAZ MERCİİ VE İTİRAZ SÜRESİ

Asgari başvuru şartlarını sağlamadığı gerekçesiyle doçentlik başvurusunun iptaline karar verilen aday, doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz dilekçesini kararı veren Doçentlik Komisyonu’na hitaben yazacağı dilekçe ile doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz edebilecektir. Asgari başvuru şartlarının sağlanamadığına ilişkin Doçentlik Komisyonu kararları Doçentlik Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda adayların erişimine açılmakta olup kararın elektronik ortamda adaya bildirildiği tarihi izleyen günden itibaren 60 gün içerisinde doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz hakkı kullanılabilecektir.

5.2.3. BAŞARISIZLIK SONUCU NEDENİYLE DOÇENTLİK BAŞVURUSUNUN REDDİ KARARINA İTİRAZ MERCİİ VE İTİRAZ SÜRESİ

Eser inceleme sonucu başarısız olan açıklanan adayların da doçentlik başvurusunun reddi kararına itirazlarını Doçentlik Komisyonu’na yapması gerekmektedir. Doçentlik Yönetmeliği uyarınca; jüri raporları tamamlandığında, değerlendirmeye esas alınan raporlar ve başvuru sonucu ilgililere elektronik ortamda erişime açılmakta ve erişime açıldığı tarihi izleyen beşinci gün ilgililere tebliğ edilmiş sayılmaktadır.

Bu şekilde sonucun Doçentlik Bilgi Sistemi üzerinden açıklandığı tarihi izleyen beşinci gün tebliğ tarihi kabul edilmek suretiyle tebligatın yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren 60 gün içerisinde doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz hakkı kullanılabilecektir.

O halde genel itibariyle; etik ihlal kararlarında ilgili Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonu’na, asgari koşulların sağlanamadığı ya da eser inceleme sonucu başarısızlık kararlarında ise Doçentlik Komisyonu’na itiraz edilmesi gerekmekte olup itiraz için 60 günlük bir süre bulunmaktadır.

5.3. DOÇENTLİK BAŞVURUSUNUN REDDİ KARARINA İTİRAZIN ŞEKLİ

Doçentlik başvurusunun reddi kararına itirazların aşağıda sunacağımız doçentlik itiraz dilekçesi örneğinde görüleceği üzere yazılı şekilde yapılması gerekmekte olup doçentlik itiraz dilekçesi örneği aşağıda sunulacaktır. Yazılı şekilde hazırlanan itiraz dilekçelerinin sistem üzerinden gönderilmesi mümkün olmayıp mutlaka fiziki ve ıslak imzalı olarak Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’na teslim edilmesi gerekmektedir.

Doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz dilekçesi Ankara’da bulunan adaylar tarafından doğrudan elden teslim edilebileceği gibi şehir dışında bulunan adaylar tarafından posta yoluyla gönderilebilecektir. Doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz dilekçelerinde hangi komisyona hitaben yazıldığı yer aldığından dilekçe posta yoluyla gönderilirken ilgili komisyonun alıcı olarak gösterilmesi zorunlu olmayıp doğrudan Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nın alıcı olarak belirtilmesi yeterlidir. Doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz dilekçelerinin gönderilmesinde PTT’nin yanı sıra diğer tüm kargo şirketleri de kullanılabilmekte olup iadeli taahhütlü olarak gönderilmesi önerilmektedir.

6.  ETİK İHLAL SEBEBİYLE DOÇENTLİK BAŞVURUSUNUN REDDİ KARARINA İTİRAZ VE DOÇENTLİK İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere jüri üyesi ya da üyelerince ileri sürülen etik ihlal iddiaları ilgili Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonu tarafından karara bağlanmakta olup Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonları, Sosyal ve Beşeri Bilimler ile Güzel Sanatlar, Sağlık ve Spor Bilimleri ile Fen ve Mühendislik Bilimleri alanlarında oluşturulmaktadır. Bu komisyonlar yükseköğretim kurumlarının ilgili bilim alanlarında görev yapan profesör unvanına sahip öğretim üyeleri arasından üç yıllık süreyle Üniversitelerarası Kurul Başkanı tarafından seçilen yedişer üyeden oluşmaktadır.

Jüri üyesi/üyeleri tarafından ileri sürülen etik ihlal iddialarının yanı sıra devam etmekte olan doçentlik başvurularında ya da doçentlik unvanını almış kişiler hakkında doçentlik başvuru dosyasında sunulmuş olan eserlere ilişkin dışarıdan gelen ve etik ihlal iddiaları içeren ihbar veya şikâyet dilekçeleri de ilgili Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonu tarafından incelenmekte ve karara bağlanmaktadır.

O halde; doçentlik dosyasında bulunan eserler hakkında jüri üyesi/üyeleri haricinde dışarıdan herhangi bir kişi tarafından da ihbar ya da şikayet dilekçesi verilmek suretiyle etik ihlal iddiasında bulunulabilmekte ve bu iddiaların incelenmesi neticesinde ilgili Komisyonun etik ihlal kararı vermesi halinde adayın başvurusu etik ihlal sebebiyle iptal edilmektedir.

Hakkında etik ihlal kararı verilen adayın sunacağımız doçentlik itiraz dilekçesi örneği şeklinde bir dilekçe hazırlayarak doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz hakkı bulunmakla birlikte Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi m.15/2 hükmü gereği itiraz içerisinde iddiaya ilişkin yeni bir kanıt gösterilmedikçe itiraz incelenmeksizin reddedilmekte olup hazırlanacak itiraz dilekçesinde bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir.

Etik ihlal nedeniyle başvurunun reddine ilişkin doçentlik itiraz dilekçesi örneği aşağıda verilmekte birlikte ETİK İHLAL DOÇENTLİK İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ’ne tıklayarak da indirebilirsiniz.

T.C.

ÜNİVERSİTELERARASI KURUL BAŞKANLIĞI

… BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KOMİSYONUNA

İLGİ                                                   : _________ Tarihli ve _______ Sayılı Yazınız

KONU                                      : Hakkımdaki etik ihlal iddiasının sunacağım yeni delil ve açıklamalar doğrultusunda yeniden değerlendirilmesi neticesinde başvurumun iptali yönünde tesis edilen işlemin geri alınmasına ve etik ihlalde bulunmadığıma karar verilmesi talepli itiraz dilekçesidir.

İDDİAYA  KONU ESERLER     : BURADA HANGİ ESERLERE ETİK CEZA VERİLDİ İSE O ESERLERİN KODLARI VE KÜNYELERİ BELİRTİLMELİDİR.

AÇIKLAMALAR                           :

1-      Hakkımda ileri sürülen etik ihlal iddiaları ile ilgili olarak Üniversitelerarası Kurul …. Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonu tarafından yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde ………………………………. gerekçesi ile Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi m… uyarınca “…” yoluyla etik ihlalde bulunduğuna karar verilmiş, bu karar,  ilgi yazınız ile tarafıma bildirilmiş ve doçentlik başvurum iptal edilmiştir.

Ancak tarafıma isnat edilen eylem etik ihlal oluşturmamakta olup hakkımda tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Bu bakımdan aşağıda öncelikle hakkımdaki isnatlara kısa ve net cevaplar verilecek ardından bu hususların neden etik ihlal eylemleri ile ilişkilendirilemeyeceği anlatılacaktır. Ayrıca işbu itiraz dilekçem ile savunmamda sunduğum açıklamalara ek olarak yeni delil ve belgeler sunulacak olup bunlar da göz önünde bulundurularak hakkımda tesis edilen işlemin geri alınmasına ve etik ihlalde bulunmadığıma karar verilmesini arz etmekteyim.

2-      BU KISIMDA ÜAK ETİK KOMİSYONU KARARINDA YER ALAN GEREÇEKLERİN HATALI OLDUĞU ÖNCELİKLE TEKNİK AYRINTILARIYLA ANLATILMALIDIR. Olaylar kısaca anlatılmalı, sorular net bir biçimde cevaplanmalı sorumlular da belirtilerek bir cevap hazırlanmalıdır. Elinizde olan ortak yazar beyanı, mail yazışmaları, kurum evrakları sunularak itiraz dilekçesi somut delillerle güçlendirilmelidir. İtiraz dilekçesi yazılırken komisyona ya da jüriye karşı ağır ifadeler kullanılmamalıdır.

3-        BU KISIMDA ETİK MEVZUATIYLA İDDİALARIN UYUŞMADIĞI AÇIKLANMALIDIR. İntihal, sahtecilik, çarpıtma, haksız yazarlık, tekrar yayım, dilimleme yanlış ve yanıltıcı beyan, akademik teamüllere aykırılık, etik kurul izninin olmaması, çalışma yaparken destek veren kurum ve kişileri belirtmemek, çalışma yaparken ilgili mevzuata aykırılık ya da kurumlardan izin almamak şeklindeki eylemlerle ve yönerge ile kanunda sayılan diğer eylemlerin tanımları dikkate alınarak iddiaların tanımlar ile uyuşmadığı net olarak ortaya koyulmalıdır. AYRICA ETİK İHLALİN LİTERATÜRDEKİ TANIMI İLE MAKALELERDE YER ALAN ETİK OLMADIĞINA İLİŞKİN İFADELER KULLANILMALIDIR.

4-       BU KISIMDA EMSAL YARGI KARARLARI ve KOMİSYON KARARLARINDAN BAHSEDİLMELİDİR. Emsal yargı ve komisyon kararları örnek gösterilerek somut olayda etik ihlalinin gerçekleşmediği tartışılmalıdır. (Emsal yargı ve komisyon kararları ile mevzuat maddeleri çerçevesinde detaylı bir itiraz dilekçesi yardımı için Yükseköğretim Hukuku ile iletişime geçebilirsiniz…)

SONUÇ VE TALEP          : Ayrıntılı olarak yaptığım açıklamalar ve sunduğum yeni deliller/belgeler doğrultusunda hakkımdaki iddianın yeniden incelenmesi suretiyle tesis edilen işlemin geri alınmasına ve etik ihlalde bulunmadığıma karar verilmesini saygıyla arz ederim. ___/___/2025

Unvan

İsim Soyisim

Çalıştığı Kurum

Adres                    :

GSM                        :

E-Mail                  :

Ekler                       :

1- ____________

2-____________

3-____________

7.  ASGARİ ŞARTLARIN SAĞLANAMAMASI SEBEBİYLE DOÇENTLİK BAŞVURUSUNUN REDDİ KARARINA İTİRAZ VE DOÇENTLİK İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Jüri üyesi tarafından adayın asgari başvuru şartlarını sağlayamadığı yönünde rapor hazırlanması halinde Doçentlik Yönetmeliği’nin 6. maddesinin 1. fıkrası uyarınca dosya Doçentlik Komisyonu’na sevk edilmekte ve akabinde DBS üzerindeki bildirimde yazılı olan tarihte yapılacak olan Doçentlik Komisyonu toplantısında aday hakkında ileri sürülen asgari koşul iddiası değerlendirilmekte ve karara bağlanmaktadır.

Doçentlik Komisyonu tarafından adayın asgari başvuru şartlarını sağlamadığına karar verilmesi halinde Doçentlik Komisyonu kararı ile iddia sahibi jüri üyesinin tanzim ettiği rapor jürinin ismi gizlenmek suretiyle DBS üzerinden erişime açılmaktadır. Bu karara karşı doçentlik asgari koşul itiraz ve doçentlik asgari koşul dava yollarına başvurmak için 60 günlük süre bulunmaktadır.

Asgari başvuru şartlarını sağlamadığı gerekçesiyle başvurusu iptal edilen adayın yeniden aynı bilim/sanat alanından doçentlik başvurusunda bulunması halinde iptale konu olan başvuru dönemine ait bilgi ve belgeler ile asgari başvuru şartlarını sağlamadığına ilişkin Doçentlik Komisyonu kararı yeni başvuruda jüri üyelerinin erişimine açılmaktadır.

Doçentlik Komisyonu tarafından adayın asgari başvuru şartlarını sağlamadığına karar verilmesi halinde 60 gün içerisinde doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yoluna başvurulabilmekte olup bu itirazın yukarıda izah etmiş olduğumuz üzere sunacağımız doçentlik itiraz dilekçesi örneğinde belirttiğimiz şekilde bir dilekçe ile Doçentlik Komisyonu’na yapılması gerekmektedir.

Doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yolu kullanılırken Doçentlik Bilgi Sistemi’nde erişime açılan jüri raporunda yer alan iddialar ile Doçentlik Komisyonu kararında yer alan gerekçelerin dikkate alınması gerekmektedir.

Asgari başvuru şartlarının sağlanamaması nedeniyle başvurunun reddine ilişkin doçentlik itiraz dilekçesi örneği aşağıda verilmekte birlikte ASGARİ KOŞUL DOÇENTLİK İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ’ne tıklayarak da indirebilirsiniz.

T.C.

ÜNİVERSİTELERARASI KURUL BAŞKANLIĞI

Doçentlik Komisyonu’na

Konu                      : … döneminde yaptığım doçentlik başvurumun Doçentlik Komisyonu’nun … tarihli kararıyla asgari başvuru şartlarını sağlamadığımdan bahisle iptali yönünde tesis edilen işleme karşı itirazlarımın sunulması ve bu doğrultuda tesis edilen işlemin geri alınması talebidir.

Açıklamalar           :

… döneminde … bilim alanından yaptığım doçentlik başvuru dosyamı incelemek üzere atanan 5 asıl 2 yedek olmak üzere toplam 7 jüri üyesinden … üyenin asgari başvuru şartlarını sağlamadığım yönünde rapor düzenlemesi üzerine Doçentlik Komisyonu’nun … tarihli toplantısında şu gerekçeler ile asgari başvuru şartlarını sağlamadığıma karar verilmiştir:

  • BURADA HANGİ ESERLERİN HANGİ GEREKÇE İLE HESAPLAMA DIŞI TUTULDUĞU ÖZET HALİNDE BELİRTİLMELİDİR.

Ancak bahsi geçen eserlerin hesaplama dışı tutulması açıkça hatalı olduğundan tesis edilen işlemin geri alınması ve asgari başvuru şartlarını sağladığıma karar verilerek doçentlik değerlendirme sürecimin devam ettirilmesi gerekmektedir.

BU KISIMDA DOÇENTLİK KOMİSYONU KARARINDA YER ALAN GEREÇEKLERİN HATALI OLDUĞU ÖNCELİKLE TEKNİK AYRINTILARIYLA ANLATILMALIDIR. Olaylar kısaca anlatılmalı, sorular net bir biçimde cevaplanmalı sorumlular da belirtilerek bir cevap hazırlanmalıdır. Elinizde olan somut delillerle itiraz güçlendirilmelidir. İtiraz dilekçesi yazılırken komisyona ya da jüriye karşı ağır ifadeler kullanılmamalıdır.

BU KISIMDA ESERLERİN HESAPLAMA DIŞI TUTULMA GEREKÇESİNİN DOÇENTLİK BAŞVURU ŞARTLARINA, ÜAK SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARINDA YER ALAN AÇIKLAMALARA VE MEVZUATA AYKIRI OLDUĞU AÇIKLANMALIDIR. Hangi gerekçeler ile eserlerin hesaplama dışı tutulabileceğine ilişkin örneklere aşağıdaki makalelerimizden bakabilirsiniz:

BU KISIMDA EMSAL YARGI KARARLARI ve KOMİSYON KARARLARINDAN BAHSEDİLMELİDİR. Emsal yargı ve komisyon kararları örnek gösterilerek somut olayda eserlerin hesaplama dışı tutulmasının hatalı olduğu tartışılmalıdır. (Emsal yargı ve komisyon kararları ile mevzuat maddeleri çerçevesinde detaylı bir itiraz dilekçesi yardımı için Yükseköğretim Hukuku ile iletişime geçebilirsiniz…)

Netice-i Talep               : İşbu itiraz dilekçem ile sunduğumuz izahat doğrultusunda … kodlu çalışmalarımın hesaplamaya dahil edilmesi gerektiği ve bu kapsamda asgari başvuru şartlarını sağladığım sabit olup Komisyonunuzun … tarihli kararı ile doçentlik başvurumun iptali yönünde tesis edilen işlemin tüm sonuçlarıyla beraber geri alınmasını ve asgari başvuru şartlarını sağladığıma karar verilmesini arz ederim.…/…/2025

Unvan

İsim Soyisim

Çalıştığı Kurum

Adres                    :

GSM                       :

E-Mail                  :

Ekler                      :

1- ____________

2-____________

3-____________

8.  BAŞARISIZLIK SEBEBİYLE DOÇENTLİK BAŞVURUSUNUN REDDİ KARARINA İTİRAZ VE DOÇENTLİK İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Yukarıda da anlatmış olduğumuz üzere dosyasında etiğe aykırılık tespit edilmeyen ve asgari başvuru şartlarını sağlamadığı yönünde de bir iddiada bulunulmayan aday hakkında eser inceleme raporu düzenlenmesi gerekmektedir. Doçentlik Yönetmeliği’nde de belirtilmiş olduğu üzere doçentlik değerlendirme jürisi, hakkında bilimsel araştırma ve yayın etiği ihlali bulmadığı ve asgari başvuru şartlarını sağladığını tespit ettiği adayın akademik çalışmalarının niteliği ve bilim/sanat alanına katkısını esas almak suretiyle “başarılı” veya “başarısız” bulduğunu belirten ayrıntılı ve gerekçeli bir değerlendirme raporu hazırlamaktadır.

Beş asıl jüri üyesi bulunan adaylarda en az üç asıl üyenin, üç asıl jüri üyesi bulunan adaylarda ise en az iki asıl üyenin adayı başarılı bulması halinde aday başarılı sayılmakta doçentlik ünvanını almaktadır. Eser inceleme sonucu başarısız olarak açıklanan adaylar doçentlik itiraz dilekçesi örneğinde belirttiğimiz şekilde bir dilekçe ile doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yolunu kullanılabilmektedir.

Başarısızlık sonucu nedeniyle doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yolu kullanılırken Doçentlik Bilgi Sistemi’nde erişime açılan jüri raporlarında yer alan eleştirilerin dikkate alınması gerekmektedir.

Başarısızlık sonucuna ilişkin doçentlik itiraz dilekçesi örneği aşağıda verilmekte birlikte DOÇENTLİK ESER İNCELEME İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ’ne tıklayarak da indirebilirsiniz.

T.C.

ÜNİVERSİTELERARASI KURUL BAŞKANLIĞI

Doçentlik Komisyonu’na

 Konu                      : Doçentlik dosyamı inceleyen 5 asıl jüri üyesinden 3 jüri üyesinin hakkımda BAŞARISIZ raporu düzenlediği gerekçesiyle doçentlik başvurusunun iptali yönünde tesis edilen işleme karşı itirazlarımın sunulması ve itirazlarım doğrultusunda işlemin geri alınması talebidir.

Açıklamalar          :

Tarafımca … döneminde “…” bilim alanından doçentlik başvurusu yapılmış olup Doçentlik Yönetmeliği’nin Doçentlik Değerlendirmesi başlıklı 6. maddesinin 1. fıkrasında yer alan hüküm gereğince doçentlik dosyam bilimsel araştırma ve yayın etiğine uygunluk ve asgari koşulların sağlanmış olup olmadığı noktasında incelenerek bu ilk değerlendirme aşamalarını başarılı bir şekilde geçmiştir.

Akabinde Doçentlik Yönetmeliği’nin 6. maddesinin 2. fıkrası gereğince başarılı/başarısız şeklinde düzenlenen jüri raporları açıklanmış olup 5 asıl jüri üyesinden 3’ünün tarafımı BAŞARISIZ bulması sonucu doçentlik başvurumun iptali yönünde işlem tesis edilmiş ve bu sonuç … tarihinde Doçentlik Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda erişimime açılmıştır (Doç. Yön.  m.6/7).  Jürilerin subjektif ve hatalı tespitlerine yer verilmiş olan raporlar nedeniyle haksız bir şekilde başarısız sayıldığımdan işbu itirazı sunma gereği hasıl olmuştur.

BU KISIMDA DOSYANIZIN NİCELİK VE NİTELİK OLARAK YETERLİ OLDUĞU AÇIKLANMALIDIR. Jüri raporlarında eserlere ilişkin yapılan eleştirilere teknik detayıyla cevap verilmeli, başvuru şartlarına aykırı eleştirilerde bulunulmuş ise bu husus özellikle ve net bir şekilde belirtilerek bu eleştirilerin başarısızlık gerekçesi olamayacağı izah edilmelidir. İtiraz dilekçesi yazılırken jüriye karşı ağır ifadeler kullanılmamalıdır.

BU KISIMDA EMSAL YARGI KARARLARINDAN BAHSEDİLMELİDİR. Emsal yargı kararları örnek gösterilerek somut olayda jüri raporlarında yer alan eleştirilerin subjektif olduğu ve başarısızlık gerekçesi olabilecek nitelikte olmadığı tartışılmalıdır. (Emsal yargı kararları ile mevzuat maddeleri çerçevesinde detaylı bir itiraz dilekçesi yardımı için Yükseköğretim Hukuku  ile iletişime geçebilirsiniz…)

Netice-i Talep               : Tüm bu izahat doğrultusunda jüri üyelerinin düzenledikleri başarısız raporların mevzuata aykırı ve subjektif olduğu sabit olup; işbu itirazımın kabulü ile eser inceleme sonucunun başarısız olduğumdan bahisle doçentlik başvurumun iptali yönünde tesis edilen işlemin tüm sonuçlarıyla beraber geri alınmasını arz ederim. …/…/2025

Unvan

İsim Soyisim

Çalıştığı Kurum

Adres                    :

GSM                        :

E-Mail                  :

Ekler                       :

1- ____________

2-____________

3-____________

9. İTİRAZ DİLEKÇESİNİN SONUCU

Doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz yapılması üzerine bu itiraz, yapılacak ilk Komisyon toplantısında görüşülüp karara bağlanmaktadır. Komisyon tarafından itiraz üzerine verilen kararlar Doçentlik Bilgi Sistemi üzerinden değil, adaya yapılacak fiziki tebligat yoluyla adaya bildirilmektedir.

10. DOÇENTLİK BAŞVURUSUNUN REDDİNE İTİRAZ SÜREÇLERİNDE AKADEMİK HUKUK & DANIŞMANLIK DESTEĞİ

Doçentlik İtiraz dilekçesi örneği

Doçentlik İtiraz dilekçesi örneği

Yükseköğretim Hukuku kapsamında ortaya çıkan uyuşmazlıklardan biri doçentlik başvurusunun reddi ile ilgili karşılaşılan durumlardan kaynaklanmaktadır. Yukarıda bahsedildiği üzere birçok husus bu sonucu ortaya çıkarabilir. Hal böyle olunca tarafımızca doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz ile takip ettiğimiz işler kapsamında tecrübe edinmiş bulunuyoruz.

Bu konuda İletişim Bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz. Uzaktan danışmanlık almak ve sorularınızı sormak için Online Danışmanlık Sistemimize bakabilirsiniz.

Doçentlik İtiraz dilekçesi örneğiDoçentlik Başvurusunun Reddi Kararına İtiraz

Doçentlik İtiraz dilekçesi örneği

Henüz yorum yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RANDEVU ALIN

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız